Om sommaren i kyrkan

Nu är sommaren äntligen här! Restriktionerna har lättat lite, även om smittorisken är långt ifrån över. Styrelsen bedömer att det inte är läge att starta den ordinarie verksamheten i församlingen än. Vanligtvis har vi en minimal verksamhet under sommaren, men i år vet vi samtidigt att det finns de som under våren har saknat möten i kyrkan.

Efter mycket övervägande har styrelsen beslutat att under sommaren göra det möjligt att träffas under begränsade former. Vi har redan fått kritik för detta, samtidigt som röster också höjs för att starta verksamheten igen. Vi väljer att försöka hitta en lösning, även om vi samtidigt är medvetna om att vilket beslut vi än tar så finns det trossyskon som tycker att vi skulle ha gjort på ett annat sätt.

Det kommer alltså att finnas möjlighet att delta i ett spontant bibelstudium 10:00-12:00 under vissa sabbater i sommar. Inger och Peter kommer att vara ”värdar”, d.v.s. finnas på plats, välkomna och vara med i studiet. Första sabbaten detta erbjuds är den 27 juni. Datum på övriga sabbater kommer efter hand att läggas upp på församlingens digitala anslagstavla. Titta gärna där någon dag innan, så vet du när det är dags. Det går också bra att kontakta Inger eller Peter och fråga. Tel: 013-40188

MEN… För att detta ska fungera i det läge som råder nu, kommer följande att gälla (förutom de allmänna restriktionerna om avstånd etc. som givetvis fortfarande ska följas!):

  • Mötena ska i första hand ske på gräsmattan utanför kyrkan. Vid dåligt väder kan man träffas i församlingshemmet.
  • Inomhus på markplan vill vi ha högst 10-12 besökare, med tanke på att det är ganska trångt i hallen.
  • Inpassering/utpassering sker antingen via altandörren eller genom huvudingången.
  • I församlingshemmet sitter man 1 hushåll/bord, och håller ordentligt avstånd till personer i andra hushåll.

Den som vill ta initiativ till något parallellt möte (t.ex. en barn- eller ungdomsgrupp) på samma tid & plats är välkommen att göra det. Detta får i så fall ske ute på gräsmattan eller i källaren.

  • Inomhus i källaren vill vi ha högst 10-12 besökare, med tanke på att det är smalt i korridorer etc.
  • Inpassering/utpassering sker antingen via källardörren i trapphuset eller genom nödutgången bakom cykelförrådet (det som var ”39:an”-ingången).
  • Håll ordentligt avstånd till personer i andra hushåll.

Den som vill ta initiativ till möte i kyrkan men på annan tid än ovan är välkommen att göra det. För sådana möten gäller ovanstående förhållningsregler.
Det går också alldeles utmärkt att ta initiativ till möte på annan plats! Som i vår Fars underbara natur, till exempel. J Skriv gärna in dessa på den digitala anslagstavlan om det är en öppen inbjudan.

Myndigheters rekommendationer om god handhygien, att hålla sig hemma vid minsta symptom etc. gäller oavsett träff eller plats för träffen.

I höst då?

Även om situationen med pandemin i nuläget verkar vända, vet vi inte hur situationen utvecklas under sommaren och vilka rekommendationer som kommer att finnas i höst. Det är därför inte möjligt att i nuläget ta ett beslut om verksamheten i höst.

Men vi hoppas! Under pandemin har också frågor väckts: Vad har vi saknat mest i församlingsgemenskapen? Finns det något som vi har klarat oss bättre utan än vad vi trodde för några månader sedan? Några har också upplevt att sabbaten blivit en vilodag på ett sätt som inte var fallet när det var ”business as usual” – hur kommer det sig? Hur vi har upplevt denna period varierar säkert från person till person. Vi tror att församlingen behöver samlas och reflektera över de tankar som denna period väckt, innan vi tar beslut om hur verksamheten framöver ska se ut. Och därför önskar vi att ni redan nu bokar den 29 augusti! Planen och förhoppningen är att vi då ska kunna träffas för en uppstart.

Den 29/8 innebär alltså inte att vi återupptar vår ”vanliga” verksamhet. Det är en uppstart när vi träffas för andlig gemenskap, samtal och reflektion. Inga beslut är fattade om verksamheten i höst. Dels måste vi avvakta utvecklingen, myndigheters rekommendationer etc., och dels vill vi ha träffen 29/8 som input till sådant beslut. Så ta gärna en stund i sommar och fundera på ovanstående frågor.

Med vänliga hälsningar,

Styrelsen genom Karin

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentarer är stängda.